Rawatan Untuk Kudis Buta

Assalamualaikum

Hari ini saya ingin kongsikan sedikit tips cara untuk merawat kudis buta. Sebelum itu biar saya terangkan serba sedikit berhubung kudis buta kerana kudis buta bukan sekadar luka biasa.

image

Pengenalan Kudis Buta
Kudis buta adalah sejenis jangkitan kulit yang boleh berjangkit disebabkan oleh sejenis hama.

image

Hama adalah sejenis makhluk seperti serangga yang membentuk laluan atau terowong di bawah lapisan luar kulit.

Hama bertelur di bawah kulit dan menghisap darah dari mangsanya. Kudis buta dijangkiti melalui sentuhan langsung kulit ke kulit.

Semua orang tanpa mengira peringkat umur terdedah kepada jangkitan ini. Kudis buta yang menjangkiti haiwan tidak boleh menjangkiti manusia, ia hanya akan menyebabkan ruam.

Cara untuk merawat kudis buta ini.

Perkara yang paling utama adalah kita kena sentiasa pastikan bahawa pakaian
dan cadar yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti dengan air panas. Masukkan perkara yang tidak boleh dicuci ke dalam beg plastik yang tertutup dan simpan selama sekurang-kurangnya tujuh hari untuk membolehkan hama dan telurnya mati.

Perabut dan tempat tidur perlu dibersihkan dengan pencuci hampagas. Orang yang bergaul rapat dan tinggal bersama orang yang telah dijangkiti kudis buta harus dirawat pada masa yang sama.

Mungkin ini bunyi macam sukar dan agak renyah. Oleh itu saya ada cara yang agak mudah dan menjimatkan masa. Bukan sahaja itu ia juga menjimatkan wang anda. Caranya mudah sahaja, semua pakaian direndam menggunakan Basic H. Dengan cara ini kuman dan juga hama akan mati dan kita bebas deripadanya. Basic H ini bukan sahaja digunakan untuk rendaman sahaja, ia juga boleh digunakan untuk mencuci perabot seperti katil yang telah digunakan oleh pesakit. Kuman dan juga bakteria terlalu halus untuk diligat dengan mata kasar kita.

image

Kaedah yang seterusnya adalah dengan menggunakan krim Herbal blen dan disapukan di bahadian kudis buta. Dengan menggunakan krim ini ia dapat membantu untuk meghilangkan rasa gatal dan pedih di kawasan kudis buta ini. Kulit kita pun tidak akan menjadi kering dan tegang.

image

Jesteru itu adalah dinasihatkan agar kita sentiasa menjaga kebersihan rumah dan memastikan agar cadar yang digunakan ditukar selalu terutama bagi yang ada anak kecil dirumah. Penelitian amat diperlukan kerana antibodi kanak-kanak masih tidak kuat  lagi.

Semoga sedikit perkongsian ini amat berguna untuk anda semua.

Untuk sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi saya di talian ☎️0193465419.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge