Kayap Boleh Membawa Maut.

Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin bawa perhatian anda terhadap penyakit kayap. Pasti ramai yang berangapan bahaya penyakit kayap ini sukar diubati.

image

Penyakit kayap terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

  • Kayap melukut
  • Kayap jagung.
  • Kayap ular atau nama saintifiknya herpes zoster atau disebut shingles berpunca daripada serangan virus Varicella zoster (VZB) iaitu daripada kelompok virus herpes.

Virus ini mula menghuni badan seseorang pesakit apabila dia menghidapi penyakit cacar air (chickenpox). Selepas cacar air sembuh, virus ini berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion). Apabila sistem imun menjadi lemah, ia menjadi aktif semula. Ia menyerang urat saraf dan menyebabkan keradangan saraf tersebut.

Gejala Dan Tanda:

Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja. Ia lazimnya melibatkan bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal).

Tanda terawal penyakit ini adalah rasa sakit, kebas dan panas di bahagian urat saraf yang terlibat, demam, keletihan dan sakit kepala.Simptom tersebut dialami sebelum tanda-tanda kulit timbul. Ia lazimnya dialami oleh 80% pesakit. Ia akan berterusan untuk 3 hingga 5 hari.

Pada bahagian urat saraf yang terlibat, tanda pertama adalah tompok-tompok kemerahan yang menyakitkan. Selepas 1 hingga 2 hari, timbul gelembong-gelembong air yang kecil. Air di dalam gelembong-gelembong tersebut berwarna kekuningan. Dua hari kemudian, air tersebut akan menjadi semakin keruh dan akhirnya gelembong-gelembong tersebut akan kering. Kulit kering (crusts) tersebut akan jatuh dengan sendiri dalam masa 1 hingga 2 minggu yang berikutnya.

Selalunya doktor akan dapat mengenali penyakit kayap sekiranya pesakit datang dengan tanda-tanda yang lazim bagi penyakit ini termasuk gelembong-gelembong air pada urat saraf di satu bahagian badan. Namun demikian, jikalau pesakit datang dengan tanda terawal tanpa tanda-tanda pada kulit, doktor mungkin mengalami kesulitan untuk membuat diagnosa penyakit ini.

Cara Rawatan:

Kayap boleh dirawat secara tradisional mahupun moden. Selalunya susah sikit hendak mencari orang yang benar- benar mahir untuk bagi penawar untuk penyakit kayap ini. Masih ada lagi sebilangan orang tua-tua di kampung yang boleh megubati penyakit kayap ini.

Selain itu, vivix daripada Shaklee mampu untuk merawat penyakit kayap ini. Ikutilah pengakuan sebenar pengalaman seorang anak menghadiahkan vivix pada ibunya.

image

Kayap bukan hanya sekadar kita merawat luka di luaran sahaja. Sebaliknya kita kena memastikan bahawa serangan pada saraf kita dirawat juga. Justeru itu dengan pengambilan vivix secara konsistent ia dapat membantu bukan sahaja merawat luka malahan sistem saraf kita juga dirawat. Kita rawat 2 in 1.

Design-2015-12-17-20-09-46

Mungkin ada sesetengah yang merasakan bahawa kurang yakin dengan vivix ini namun keberkesanan vivix untuk merawat pelbagai penyakit telah terbukti.

Rasai dan cubalah sendiri baru anda akan berkata benar vivix terbukti hebat. Rawatlah penyakit kayap ini sebelum terlewat kerana ia boleh membawa maut.

Untuk sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi saya di talian ☎️0193465419.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge