Demam Denggi Boleh Membawa Maut

 

Assalamualaikum

Bila sebut sahaja demam denggi saya dah mula rasa gerun. Semuanya ini kerana pengalam 3 tahun yang lepas.

Apakah  demam denggi ini?.

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).

 

image

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 – 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Tanda-tanda awal demam denggi.

Sebenarnya terlalu sukar untuk doktor mengesan yang kita sebenarnya demam denggi. Seperti biasa kita akan mula dengan demam dan kemudian sembuh dan denam semula.  Sendi-sendi akan mula terasa senggal-senggal dan sakit kepala.  Keadaan ini agak mengelirukan sedikit kerana sintim ini seakan-akan demam virus.  Antibodi badan kita akan mula menjadi lemah. Demam denggi hanya boleh dikesan dengan cara mengambil darah dah pemantauan akan dibuat oleh doktor sebelum memberi sebarang keputusan.

image

Jika sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti ini adalah dinasihatkan agar segeralah berjumpa doktor.

Sehingga sekarang tiada sebarang vaksin untuk demam denggi ini. Banyak juga pertua yang diberikan oleh kawan- kawan semasa saya di wad dulu. Tapi memandangkan keadaan saya yang begitu lemah segala jenis makanan dan sup ketam semuanya tidak dapat dijamah. Pada masa itu saya tidak mempunyai selera makan langsung.

Sehinggalah ada sahabat rapat yang datang melawat dan memberikan set demam denggi shaklee ini.

image

Alhamdulillah set lengkap ini yang saya ambil semasa di wad dulu.

  • Performance Drink – Berfungi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan. Performance Drink mempunyai garam yang menstabilkan badan. Performance Drink juga memberikan tenaga kepada pesakit. Performance drink berbeza dengan 100Plus. Biasanya orang akan mengambil 100plus bila demam denggi. 100Plus tidak mempunya banyak garam natrium di dalamnya. Di dalam lebihnya banyak kandungan gula.
  • Nutriferon – Nutriferon berperanan untuk supaya badan mendapat signal untuk menghasilkan antibodi semulajadi untuk melawan virus denggi. Tindakan nutriferon adalah berlaku secara semulajadi. Ia nya adalah amat selamat untuk badankita.
  • ESP minuman yang diambil untuk membekalkan tenaga kerana kita hilang selera makan dan badan kemah tidak bermaya.
  • Vitamin C pula membantu untuk kuatkan imunisasi badan kita.

Jom kita ikuti video dibawah ini. Penerangan daripada Puan Siti Sarah Pakar Nutrisi Shaklee.

Kita hendaklah sedar bahawa demam denggi boleh membawa maut. Sekiranya kita lewat mendapatkan rawatan maka semuanya sudah terlambat.

Syukur Alhamdulillah nyawa saya masih panjang lagi. Pada ketika itu bacaan darah saya adalah hanya 5 dan saya berada diambang kritikal. Demam denggi berdarah menyerang dengan begitu pantas sekali.

Semoga sedikit perkongsian ini dapat membantu anda untuk mengenali antara demam biasa dan juga demam denggi.

Untuk sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi saya di talian ☎️0193465419 saya sedia membantu anda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge