Cara Rawat Penyakit Panau

Assalamualaikum.

Apakah penyakit panau?
Panau adalah jangkitan yang kerap berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis Malassezia. Kulat ini biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak penghasilan sebum (minyak) seperti bahagian dada, belakang badan, muka dan kulit kepala. Kulat jenis Malassezia furfur ini adalah sebahagian daripada flora kulit yang normal dan menyebabkan jangkitan dalam keadaan-keadaan yang tertentu.

Bagaimanakah rupa penyakit panau?
Bahagian-bahagian badan yang biasa dijangkiti panau selalunya kaya dengan sebum seperti bahagian dada, belakang badan, lengan dan leher. Pesakit-pesakit mempunyai tompok-tompok pucat (putih, merah jambu) atau gelap (perang, hitam) dengan permukaan yang berdebu halus. Tompok-tompok ini berbentuk bulat atau bujur dan kadang-kala bercantum menyebabkan permukaan yang terlibat lebih  luas. Sesetengah pesakit berasa gatal pada bahagian yang terlibat.

Gambar-gambar berikut menunjukkan kepelbagaian warna pada tompok-tompok panau.

image

 

image

Siapa yang mendapat panau?
Panau boleh melibatkan semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, ia lebih kerap berlaku di kalangan remaja dan belia. Pesakit yang kekurangan zat makanan atau mengambil ubat-ubatan seperti steroid sistemik dan immunosuppressant kerap mendapat panau. Begitu juga dengan pesakit hyperhidrosis atau peluh yang berlebihan.

Produk yang dapat membantu hilangkan masaalah panau adalah:

image

Garlic Shaklee merupakan antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk meningkatkan sistem keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selsema,kulat, kuman, virus dan yis candida.

image

Vitamin C membantu meningkatkan sistem pertahanan badan untuk melawan jangkitan kulat panau.

Penyakit panau ini masih boleh di ubati tetapi ia mengambil sedikit masa untuk pulih. Pemilihan vitamin di atas adalah untuk merawat secara dari dalam. Manakala untuk bahagian luaran pemilihan multivitamin herbalex amat digalakkan kerana ia membantu untuk menghilangkan tompok-tompok putih di kulit kita.

image

Adalah lebih baik kita merawat penyakit panau ini dengan segera sebelum ia merebak ke seluruh badan kita. Penyakit panau ini akan membuatkan kita rasa rendah diri untuk bergaul dengan orang lain. Kembalikan semula keyakinan diri anda dan atasi panau dengan segera.

Untuk sebarang pertanyaan berhubung penyakit panau bolehlah menghubungi saya di talian ☎️0193465419.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge