Asthma Boleh Dirawat Tanpa Penggunaan Inhealer

Assalammualaikum

Hari ini saya ingin berkongsi informasi tentang Penyakit ASTHMA atau juga dikenali sebagai LELAH.
Asthma adalah disebabkan oleh keradangan pada tiub bronkial dengan meningkatkan pengeluaran rembesan lender di dalam saluran pernafasan. Orang yang menghidapi  penyakit asthma biasanya akan mengalami  saluran pernafasan menjadi ketat, panas, atau penuh dengan lendir.

image

Gejala Asthma Biasanya Adalah Seperti Berikut.

  • Batuk, terutama pada waktu malam.
  •  Semput.
  •  Sesak nafas.
  •  Sesak dada, sakit, atau tekanan.

Namun, tidak semua orang yang menghidapi asthma mengalami gejala yang sama atau pun dengan cara yang sama. Ada pesakit yang tidak mempunyai semua gejala-gejala ini, ada pesakit yang mempunyai gejala yang berbeza atau pada masa yang berlainan. Gejala asthma juga boleh berbeza dari satu serangan asma sederhana satu masa dan teruk pada masa yang lain.

Sesetengah pesakit asthma boleh melalui hari-harinya tanpa mengalami apa-apa gejala dan hanya diganggu oleh serangan asthma yang biasa atau teruk secara berkala. Lain-lain pesakit mungkin mempunyai gejala-gejala asthma hampir pada setiap hari. Di samping itu, sesetengah orang hanya boleh mengalami penyakit asthma semasa bersenam atau jangkitan virus seperti selsema.

image

Serangan asthma ringan umumnya biasa berlaku. Biasanya, saluran pernafasan terbuka dalam beberapa minit ke beberapa jam. Serangan yang teruk adalah jarang tetapi lebih lama dan memerlukan bantuan perubatan dengan segera. Ia adalah penting untuk mengenal pasti dan merawat walaupun gejala asma ringan untuk membantu pesakit mencegah kejadian yang lebih teruk dan memastikan penyakit asthma berada di bawah kawalan yang lebih baik.

Ketahuilah Gejala Awal Penyakit Asthma :-

Tanda-tanda amaran awal adalah perubahan yang berlaku sebelum atau pada awal-awal serangan asthma. Tanda-tanda ini boleh bermula sebelum tanda-tanda asthma yang biasanya terjadi dan ianya adalah tanda-tanda awal bahawa asthma anda akan menjadi lebih teruk.

Secara umum, tanda-tanda ini belum mencukupi untuk menghentikan anda daripada melakukan aktiviti harian anda. Tetapi dengan mengenal pasti tanda-tanda ini, anda boleh menghentikan serangan asthma atau menghalang seseorang yang menghidapinya daripada menjadi lebih teruk.

Tanda-Tanda Amaran Awal Asthma Adalah Seperti :-
* Batuk yang kerap, terutamanya pada waktu malam.
* Kehilangan nafas anda dengan mudah atau sesak nafas.
* Berasa sangat letih atau lemah apabila berjalan.
* Berdehit atau batuk selepas senaman.
* Rasa letih, mudah marah, cepat marah, atau muram.
* Penurunan atau perubahan fungsi dalam paru-paru mengikut ukuran yang diukur pada meter aliran.
* Tanda-tanda selesema atau alahan (bersin, hidung berair, batuk, kesesakan hidung, sakit tekak, dan sakit kepala).
* Masalah tidur.
Jika anda mengalami  tanda-tanda amaran awal atau tanda-tanda asthma, anda perlu mengambil lebih ubat asthma seperti yang telah dinyatakan dalam pelan tindakan asthma anda.

Shaklee ada menawarkan set khusus untuk mengatasi masaalah penyakit asthma ini.

image

Testimoni adalah seperti berikut:image

imageimage

image

Untuk sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi saya di talian ☎️0193465419.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge