Kanser Usus Boleh Pulih Sepenuhnya

Assalamualaikum

Barah atau kanser usus merupakan kanser kedua tertinggi di kalangan kaum lelaki di Malaysia. Kanser usus, jika dirawat pada peringkat awal, boleh meningkatkan kadar kemandirian hidup selama 5 tahun kepada 90% untuk tahap pertama. Malahan kanser usus adalah kanser yang mempunyai peluang untuk pulih meskipun berada pada tahap ke empat dengan menjalani rawatan yang disarankan. Secara amnya, kanser usus adalah kanser yang menyerang usus besar (kolon, recktum dan anus).

image

Apa itu usus besar?
Usus besar bermula dari bahagian kanan dinamakan ‘caecum’ sehingga ke rektum. Fungsi usus besar adalah untuk menyerap air supaya najis yang terbentuk tidak berair. Oleh yang demikian, manusia boleh hidup sempurna tanpa mempunyai usus besar berbanding dengan usus kecil yang fungsinya adalah untuk menyerap air, vitamin dan zat-zat makanan. Oleh yang demikian, manusia tidak boleh hidup tanpa kehadiran usus kecil. Malahan fungsi usus besar boleh diambil alih oleh usus kecil.

Apakah gejala barah usus?
Antara gejala barah usus adalah :
* Berak berdarah – darah bercampur dengan najis, kadangkala najis bewarna hitam seperti kopi. Ini merupakan antara tanda-tanda awal barah usus.
* Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit. Tabiat membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan. Jika kekerapan membuang air besar menjadi terlalu lama, contohnya daripada tabiat hari- hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.
* Cirit-birit – ini merupakan tanda-tanda barah usus di sebelah kiri.
* Sembelit diselangi dengan cirit – barah usus yang hampir tersumbat akan menyebabkan najis keras tidak dapat melalui usus besar. Pesakit akan mengalami gejala sembelit pada ketika itu. Najis yang tersumbat ini mempunyai banyak bakteria dan akan ‘membusuk’ di dalam usus, menyebabkan air kembali diserap ke dalam usus. Ini menyebabkan najis menjadi lembik dan berair. Pada ketika ini, pesakit akan mengalami gejala cirit. Cirit yang dialami adalah lebih daripada lima kali sehinggakan sesetengah pesakit mengadu tidak dapat mengawal simptom cirit ini. Kitaran sembelit dan cirit akan berulang.
* Tidak berak dan kentut serta muntah. Gejala ini akan berlaku apabila usus sudah tersumbat seratus peratus.
* Hilang selera makan dan turun berat badan. Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.
* Sakit ‘perut’ – gejala yang sangat diambil mudah. Sakit pada bahagian abdomen bergantung kepada kedudukan barah usus.
* Tabiat ke tandas, tetapi tiada najis – Pesakit merasakan seperti mahu membuang air besar, tetapi apabila ke tandas, tiada najis yang keluar. Ini adalah disebabkan oleh kanser yang terletak pada bahagian rektum. Apabila ketumbuhan sudah memenuhi rektum, ianya memberikan mesej yang salah kepada badan seolah-olah rektum sudah dipenuhi najis. Sedangkan tiada najis di dalam rektum, yang memenuhinya adalah sel-sel kanser sahaja.
(kredit kepada Dr. Ruhi Fadzlyana adalah seorang pakar bedah yang sedang bekerja di sebuah hospital di Kuala Lumpur dan pensyarah di universiti tempatan.)
Bedasarkan pemerhatian saya sewaktu berada di wad bedah Hospital Besar Shah Alam, kebanyakkan mereka yang mengalami kanser usus ini terdiri daripada kaum lelaki sekitar umur 45 ke atas.

Apabila mereka menceritakan betapa sukarnya apabila setiap kali terasa seperti handak membuang air besar tetapi apabila ke tandas tiada sebarang najis yang keluar.
Tambahan pula urusan untuk menunaikan solat agak terganggu sedikit. Ini merupakan luahan perasaan seorang pesakit kanser usus.

Selain daripada mengambil ubat yang dibekalkan oleh doktor, mereka yang mengidap kanser usus ini boleh mengambil vivix. Ini merupakan salah satu iktiar untuk pulihkan kanser usus ini.

Terdapat beberapa testimoni pesakit kanser yang sembuh sepenuhnya dengan mengambil vivix.

image

Kanser usus pulih setelah mengambil 2 botol vivix.

 

image

Penderitaan kanser usus berakhir dengan pengambilan vivix.

Jom kita sama-sama bantu untuk rigankan beban pesakit kanser usus ini. Sekiranya ada di antara ahli keluarga kita yang mengidap kanser usus bolelah mencuba vivix ini.

Sesungguhnya setiap penyakit yang Allah beri kepada kita pasti ada penawarnya.

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut bolehlah menghubungi saya di taluan ☎️0193465419.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge